Интервю с професор Кенет Мей

Айнщайновата теория за относителността и будистката сутра 
Каква е разликата между научното мислене и будизмът?Възможен ли е диалог между науката и религията? Ще намерят ли общ език, на който да преведат най-големите мистерии на живота и смъртта? Това са малка част от въпросите, чиито решения търси един необикновен физик. Кенет Мей е професор по приложен електромагнетизъм в Департамента по електронно инженерство към Сити Юнивърсити, САЩ. В своя лекционен цикъл "Поглед в НЕПОЗНАТОТО - пътешествия след смъртта", той напомня: "…За всички религии някъде съществува светло измерение - рай за добрите души и ад - за тъмните".
Източните религии, включително хиндуизмът и будизмът, предлагат друга алтернатива - прераждането. Съвременният човек възприема концепциите за рая, ада и реинкарнацията възоснова на своето културно наследство. Малцина обаче са тези, които ги приемат сериозно. И ги превръщат в част от живота си като позиция и отношения към видимото, тялото, смъртта.
Кенет Мей: Опитвам се да преведа понятията за Рай и Ад на научен език…
Въпрос: След като напуснахте Калифорнийския университет в Бъркли, дойдохте тук. Защо? Каква е ролята ви в Сити Юнивърсити?
Мей: Електромагнетизмът е моята специалност. Тук съм да преподавам. Водя лекции. Но най-вече провеждам научни изследвания. Работя в сферата на вълновите теории.
Въпрос: Разкажете ни по-подробно.
Мей: Вълнуват ме вълновите теории, по-специално радиовълните и компютърната симулация на радиовълни. Например, за да направите антена преди е било нужно първо да я конструирате, после да я настроите и да я променяте, докато не стане перфектна. Чрез компютърна симулация вие изчислявате всичко, така че настройването е в калкулацията.
Въпрос: Вълновата теория не е единственото, което ви вълнува като физик. В Бъркли преподавахте и будизъм. Как един учен става професор по религия?
Мей (смее се): Същото ме попитаха и в Департамента по будизъм. Тогава шефът му каза: "Времето наистина се е променило. Не е нужно да сте следвал будизъм, за да станете будистки професор. Ако носите в себе си познанието и духът ви е стар и търсещ, трябва само да се събудите." Помня, че тогава правех CD с будистки текстове, което бе по-обемно от Енциклопедия Британика.
Записвахме текстовете по специален начин и дума по дума, за да е възможно да се търсят отделни цитати. Само за 59 секунди можете да претърсите цялото CD и да се запознаете изцяло с будисткия канон.
Въпрос: Наскоро имахте лекция, в която свързвате Айнщайновата теория на относителността с будистката сутра и молитва. Тогава подчертахте, че науката е традиционно безмилостна към религиозните и духовни учения. Самият вие вече практикувате будизъм. Как реагираха на този факт учените, с които работите - с присмех, скептицизъм или осъждане?
Мей: Не, не мисля, че ме обявиха за еретик или луд. Повечето учени, с които работя са християни. Така че, те не виждат в мое лице човек, който е сменил самоличността си. Аз имам същото отношение към тях. Религията, и въобще всеки духовен избор, е част от културата ни, от онова, което сякаш наследяваме. Приемаме го, така, както приемаме всичко човешко. За съжаление, никога не опитваме да свържем наука и религия, научният тип на мислене с духовността във всичките й неизбродими измерения. Инженерите работят по проектите си и ходят на църква. Но за тях тези две практики са абсолютно различни и независещи една от друга. Две измерения, които никога не се срещат, или два свята, илюзорно разделени като живота и смъртта. Никога не се опитваме да ги съвместим, не се и замисляме колко единна е същността им, колко си приличат. Конфликтът между тях е изкуствена конструкция на умове, които виждат навсякъде различия и мислят фрагментарно. А всичко всъщност е едно и притежава единни характеристики - от феномените през сетивното и емпирично познание до духовните измерения. Опитах се да преведа религиозните концепции за Рая и Ада на научен език. Удивително е колко лесно се получи!
Разкажете ни повече.
Мей: Говорим за относителността. Представете си, че М = маса, Мо = маса в покой, V = ускорение и С = скоростта на светлината.
Ако бихме могли да пътуваме със скорост, по-голяма от светлинната, тогава М ще достига имагинерни, безкрайно големи величини. Досега никой не е имал преживяване на безкрайно голяма маса, така че в този случай, вероятно ще изчезнем. Но ако нямаме маса, няма и да има проблеми. Просто трябва да напуснем тялото си, да излезем от него окончателно. Ето как умираме и духът ни преминава в друго пространство-време. Тогава можем да пътуваме с всякаква скорост, спазвайки единствено ограниченията на измерението, в което този път сме попаднали.
Въпрос: Ваши колеги се опитват да обяснят необяснимото, използвайки квантовата механика.
Мей: Да, наистина, опитът си заслужава, но тя е твърде усложнена. Теория на относителността борави с пространството и времето, следователно е по-подходяща за проблемите, които поставят религиозните и духовни учения - основно животът и смъртта - преди и отвъд човешкото. Защото ние като хора живеем в пространство и време - затворници сме, поне за миг между тези два феномена. Някои казват, че съществуваме или сме родени от и в съзнанието на върховно същество.
Въпрос: Тоест сме част от някакъв тип проекция или енергийна холограма, която просто създава илюзията за истинност?
Мей: Да, защото пространство и време са само концепции. Всъщност, всичко е идея.
Въпрос: А идеята е енергиен модел за същество или същност или дори за цял свят, например човешкия. Или с други думи тя е поле от енергия, което е конструктор и архитект на различни светове и вероятно е част от още по-голямо и още по-интелигентно Поле, което е матрица за останалите. Множество интелигентни енергийни полета, които са поддържани от едно единно?
Мей: Права сте, живеем в съзнанието на Бога.
Въпрос: Кой от универсалните символи ви привлича най-много?
Мей: Свастиката е изключителен символ, но не се тълкува правилно. Тя символизира безкрайното движение и вечния живот във Вселената. Тя е ПЪТНА КАРТА. Пресъздава произходът на пространство-времето, Големият взрив.
Едното рамо на свастиката е Раят, другото е Адът, останалите две олицетворяват човекът и природата. Когато умираме се връщаме към Първоизточника, към Началото или Големия взрив. Преживяваме метафизическа гравитация, един особен вид привличане от Голямото единно поле. Но, къде точно, в кой сектор ще се появим, зависи от това кои сме, какви сме били, какво сме излъчили, сътворили и оставили от себе си като енергия - мисли, действия, творения. Следователно накъде ще поемете след смъртта зависи от това дали сте бил убиец или лечител, предател или творец, егоист или обичащ, спасител или екзекутор.
Въпрос: Израствате в будистко семейство, но сте завършил Католическа гимназия. Как живяхте между две религии?
Мей: Нямах проблеми да приема и будизма, и католицизма. Те говорят за едно и също. Проповедта е една и съща, макар и изречена с различни думи. Чувала ли сте историята за едни японец, който се обърнал към будистки монах с думите на Христос: "Птиците не сеят семена, но имат винаги с какво да се нахранят. Лилиите не работят, но са облечени в прекрасни дрехи… ". Японецът попитал монаха какво мисли за тези думи. Будистът отговорил: "Който и да го е казал, е бил просветлен… "

Никита Стейн
 

Абонамент

ПОДНОВИХТЕ ЛИ АБОНАМЕНТА СИ ЗА 2022 г.?

ВНИМАНИЕ: ОТ 1 ЯНУАРИ 2022 г. ВЕСТНИКЪТ ЩЕ ИЗЛИЗА
САМО В ЕЛЕКТРОНЕН ВАРИАНТ!
PDF ФОРМАТ, В 24 СТРАНИЦИ.

Можете да се абонирате за него на адрес:

Валентин Р. Михов

Ж.К. "ЯВОРОВ",
бл. 24, вх. А, ап. 10

1124 - СОФИЯ

ИЗПРАЩАЙТЕ ПОЩЕНСКИ ЗАПИСИ НА ПОСОЧЕНИЯ АДРЕС
ЗА СЛЕДНИТЕ СУМИ:
  • за 12 месеца - 60 лв.
  • за  9 месеца  - 45 лв.
  • за  6 месеца  - 30 лв.
  • за  3 месеца  - 15 лв.

Единственото допълнително условие е да се изпрати конкретният E-MAIL адрес на абоната до varamih@abv.bg

Семинари

 

Ж И В О Т
И
О Ц Е Л Я В А Н Е
П Р И
П А Н Д Е М И Я

Програми за контрол на подсъзнанието
Синхронизация с реалността


......................................................

ВНИМАНИЕ: АДРЕСЪТ НА РЕДАКЦИЯТА Е :

София 1505; кв. Редута;
ул. “Попова шапка" 33, офис 2
(спирка ул. "Георги Минчев"на автобус 72. До кръстовището ул. "Ил. Драгостинов" и "Попова шапка")

GSM 0888 222 853

 

Книги

ВНИМАНИЕ: НОВ РЕДАКЦИОНЕН АДРЕС!

Новите ни издания можете да намерите в редакцията на "Свръхестественото", намираща се в гр. София, кв. Редута, ул. “Попова шапка" № 33 , офис 2
Списък с книгите можете да намерите тук

тел. 0888 222 853.

тел. 0899 967 990.

За да ги получите по пощата, изпращайте сумите с пощенски запис, върху който отбелязвайте заглавията.

За всяко заглавие прибавете 1.20 лв. за препоръчана пратка.

Изпращайте пощенските записи само на адрес:

град София - 1124

ж. к. "Яворов", бл. 24, вх. А,

за Валентин Рангелов Михов

 

Последно добавени теми.


prev-na-ang-var-12korica.jpg
Това е историята на една човешка същност, приела предизвикателството да говори Още...
alison
За контакт с отвъдното: 1 диктофон, 1 звукова програма и много обич СТОЙТЕ БУДНИ, Още...
ce-cliche-de-la-planete-rouge-montre-les.jpg
ДАЛЕЧНО ВИЖДАНЕ     МАРС, СТАРАТА РОДИНА - (ІV част)При операция “далечно Още...
143733-salty-water-on-mars.jpg
ДАЛЕЧНО ВИЖДАНЕ                 МАРС, СТАРАТА РОДИНА - (ІІІ част) Контактите са Още...
xinsrc_b44c67c79a6f48209aa98774dba20cfc_water.jpg
МАРС, СТАРАТА РОДИНА - (ІІ част)ХРОНИКА НА КОНТАКТАПовечето хора очакват един Още...
mars-water.jpg
ВИДЯХМЕ ТОВА ОЩЕ ПРЕДИ 12 ГОДИНИ Петя Димитрова - ИРИНА Поводът да припомним Още...

Tyxo
Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: free joomla 1.5 themes  Valid XHTML and CSS.