Дата и час: 28 Сеп 2021, 21:57Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Пеперуда 
Автор Съобщение
Администратор
Аватар

Регистриран на: 09 Апр 2009, 22:48
Мнения: 185
Мнение Пеперуда

Пеперудата е символ на любовта, щастието и благополучието. Будистите се отнасят с най-дълбоко уважение към пеперудите. При древните ацтеки пеперудата е била един от атрибутите на бога на растителността, пролетта и любовта, на Принца на цветята Шочипили.
Пеперудата е символизирала метаморфозите на еволюцията в последователните й цикли,включително през смърт към възкресение. Така гъсеницата се е считала за образ на временен земен “аз”, пашкулът – за фазата на транса, летаргията или дори смъртта, а същинската пеперуда – за сияйната, безсмъртна и свободна душа или истинския, висш “Аз”. В европейската езотерична традиция пеперудата принадлежи към стихията на въздуха, а в астрологията – към зодиакалния знак Близнаци. В оракула Таро тя присъства върху Рицар, Кралица и Крал Мечове. Народите на Югоизточна Азия боготворят пеперудите, защото се смята, че ако пеперуда долети у дома, тя ще донесе щастие, защото символизира всичко най-хубаво в живота. В Япония пеперудата е символ на жената, а две пеперуди са израз на семейно щастие. Друга страна от символиката на пеперудата се основава върху метаморфозите й: какавидата е яйцето, което съдържа възможното развитие на съществото; пеперудата, която излиза от нея, е символ на възраждане. В старогръцките митове често пеперудите са символ на любовта. При елините пеперудата била символ на любовта и на безсмъртната човешка душа. Психея на старогръцки означава едновременно душа и пеперуда, а богинята с това име е изобразявана с пеперудени криле. Ако подържите пеперуда в ръка, а после я пуснете да полети на свобода – към небето, ще се изпълни най-съкровеното ви желание …

"..Жизненият цикъл от яйцето през гъсеницата, какавидата до пеперудата е един от най-добрите символи, дарени ни от природата, във връзка с развитието на човешката душа от раждането и в този свят през разкриването на предметното съзнание до кулминационния преход към трансцеденталното съзнание посредством второто раждане.
Гъсеницата олицетворява живота на нивото на обектно съзнание, живот, коренящ се в егоизъм. Пеперудата символизира трансцеденталното съзнание, а какавидата е добър символ на "изпитанията на прехода", известен в християнския свят като Страсти, достигащи кулминацията си в разпятието.
Животът на гъсеницата е свързан с пълзене по повърхността и може да се каже, че представлява нещо като двумерно съзнание. Първата грижа на това съзнание е храната. Типичната философия на гъсеницата следователно би трябвало да бъде тази, която утвърждава ценността и реалността само на това, което въздейства на усещанията, а идеите да имат значение само дотолкова, доколкото служат като средство, способстващо за по-чувствен живот и снабдяващо тази твар с храна.
Животът на пеперудата обаче се състои от свободен полет във въздуха и затова тя символизира напълно тримерното съзнание. Храната при нея е сведена до подчинено положение, при това тя се състои от нектар, така че е коренно различна от грубата храна на гъсеницата. Животът и философията на пеперудата са съсредоточени около творчеството и радостта и така самоцел се явява красотата. Следователно реалното и ценното не само са коренно различни за пеперудата, но и техният смисъл е съвсем неразбираем за гъсеницата.
Пеперудата в сравнение с гъсеницата има далеч по-широко разбиране. Тя обитава в пространството, без да е загубила способността си да се върне към повърхността. така че тя е напълно в състояние да разбере повърхностните отношения във всички сфери на гъсеницата, но познава и безкрайно богатия свят, съвършено неведом на гъсеницата. Освен това тя познава повърхността във връзката и с дълбочината и така може да се справи с проблеми, свързани с повърхността, излизащи далеч извън възможностите на гъсеницата.
Точно както светът на пеперудата е непостижим за гъсеницата, така и единството между човека и божественото съзнание е безсмислено за тези, които нямат проблясъци от по-високи реалности.
Първоначалният смисъл на какавидата се състои в това, че встъпването в състояние на живот в пространството е възможно единствено чрез умиране на нивото на гъсеницата. Развитието единствено на ниво гъсеница произвежда само гъсеници по-големи и по-дебели. Идва време, когато човек се налага да се отврати от всички форми на живот, ако не иска да попадне в задънена улица на безплодното съществуване. Естествено, от гледна точка на низшето ниво това включва известен период на задължителен аскетизъм в една или друга форма. Но целта е безкрайно по-богата от това, което се съдържа в предишния живот..."

Франклин Мерел-Волф
"Пътища в други измерения"

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=-c9-XaA2 ... re=related


28 Юни 2012, 08:56
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1 мнение ] 

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Превод: Ioan Arnaudov